NSA kopijo prestreženih podatkov - tudi Američanov - posreduje Izraelu

Matej Kovačič

13. sep 2013 ob 12:39:17

The Guardian je poročal, da je NSA na podlagi posebnega sporazuma Izraelu rutinsko posreduje neobdelane obveščevalne podatke. In to tudi o Američanih, navkljub zatrjevanju ameriške administracije, da je NSA izvajala ukrepe za zaščito zasebnosti svojih državljanov.

Sporazum z Izraelom sicer navaja nekaj splošnih načel (beri: floskul) o spoštovanju zasebnosti, vendar pa ne vsebuje nobenih pravnih omejitev glede uporabe podatkov s strani Izraela. Še več, Izraelci smejo podatke o Američanih hraniti do enega leta. Se pa Izrael zavezuje, da bo uničil kakršnokoli prestreženo komunikacijo ameriške vlade (ki je NSA itak ne prestreza, če verjamete), če jo bo prepoznal kot tako (itak da).

Objavljeni sporazum (podpisan je bil marca 2009) določa, da NSA Izraelu pošilja tim. surove prestrežene podatke (ang. raw Sigint). To obsega vsaj ("includes, but is not limited to") nepregledane in neprečiščene (obveščevalci uporabljajo izraz unminimized) prepise, povzetke, kopije, telegrame, zvočne posnetke ter metapodatke in vsebino digitalnih podatkov zajetih na omrežnih povezavah.

Takšna izmenjava je precej zanimiva zlasti v luči dejstva, da je odnos med ameriškimi in izraelskimi tajnimi službami precej zapleten. ZDA v svojih dokumentih (predlog obveščevalnega proračuna za 2013) po eni strani Izrael (poleg Irana in Kitajske) vidijo kot tarčo svojih kibernapadov, po drugi strani pa NSA v svojih zaupnih dokumentih ugotavlja, da Izrael zelo intenzivno vohuni za ZDA, celo tako, da so ga označili za tretjega najbolj aktivnega akterja na področju obveščevalnih aktivnosti uperjenih proti ZDA. Hkrati NSA - po poročanju Guardiana - v svojih zaupnih dokumentih ugotavlja tudi, da se je obveščevalno sodelovanje med ZDA in Izraelom prevesilo močno v korist Izraela.

Ne smemo pa pozabiti tudi na precej burno zgodovino odnosov med NSA in Izraelom. Leta 1967 so namreč Izraelci v času šestdnevne vojne vojaško napadli ameriško vohunsko ladjo USS Liberty (v lasti NSA). Ladja se je nahajala v mednarodnih vodah, za posledicami napada pa je umrlo 34 članov posadke, ranjenih pa je bilo 171. Izrael je ZDA kasneje zaradi napada izplačal odškodnino.

Očitno so torej stare zamere pozabljene.