Razvijalci namerno zavlačevali razvoj Debiana 4.0

Mavrik

19. dec 2006 ob 15:33:23

Nova različica precej popularne distribucije Linuksa, Debian 4.0, ki nosi kodno ime Etch, ne bo prispela do konca tega leta. V blogu Andreasa Bartha, upravljalca izdaj ter razvijalca, je zapisano, da so se nekateri razvijalci nenadoma nehali ukvarjati s samim projektom. Izkazalo se je, da so se programerji začeli umikati iz protesta, ker Barth in drugi upravljalec izdaj, Steve Langasek, prejemata plačilo za delo na projektu od dunc-tank.org.

Dunc-tank je združenje Debianovih razvijalcev, ki zbirajo denar za "podporo programerjem, da lahko posvetijo ves čas Debianu". Glavni razlog za ustanovitev skupine je bilo dejstvo, da ima Debian že dolgo tradicijo zamujanja svojih rokov. Med člane spadajo Anthony Towns, voditelj Debian projekta, Steve McIntyre, njegov asistent, razvijalca Raphael Hertzog in Joey Hess ter zelo znani razvijalec kernela Ted Ts'o.

Veliko razvijalcev je zavračalo ustanovitev skupine ter so celo zahtevali umik Townsa kot voditelja projekta. Ko so oktobra o zadevi glasovali, je požela odobravanje. Zgodbe še ni bilo konec, saj so nezadovoljni programerji 26. oktobra še enkrat poslali sporočilo z razlogi, zakaj zavračajo formiranje te skupine.

Posledica vseh prepirov je ogromno izgubljenega časa, kar pomeni da Debian spet ne bo izšel ob predvidenem roku. Sicer je Barth omenjal, da je Debian 4.0 trenutno zamrznjen, datum izida pa še vseeno ni znan.

Izvorna novica.