Albatron ponudil mini-ITX ploščo za AMD-jeve Turione

kuglvinkl

4. okt 2006 ob 20:41:38

Standard Mini-ITX je ob predstavitvi veliko obljubljal. Rekli smo si, končno ne bo več potrebe po gromozanskih škatlah na naših mizah, če (en) računalnik potrebujemo zgolj za pisarniška opravila in brskanje po medmrežju. Mere osnovne plošče (17x17 cm) so obljubljale, da bo računalnik zelo majhen, ob katerem se celo Shuttlovi XPC-ji zdijo veliki.

Realnost seveda ni tako rožnata. Na trgu sicer je mogoče kupiti matične plošče tega standarda, vendar je na skoraj vse pricinjen šibak Viin procesor (C3, C5, C7) , ki sparjen z njenim veznim naborom včasih ne nudi dovoljšnje in udobne odzivnosti.

Albatron očitno zna prisluhniti potrebam na trgu in je s ploščo KI51PV-754 poizkušal ustreči želji uporabnikov, da bi tudi v majhnih in eksotičnih škatlicah počival spodoben in moderen procesor. Na ploščo lahko namestimo AMD-jev Turion, ki je sicer namenjen prenosnim računalnikom. Na zaslon sliko pošilja v severni most 6150 vgrajen GPU ( DX9, PS 3.0 pri 457 MHz, vključno s pospeševanjem HD MPEG2 in WMV9), za komunikacijo s periferijo pa skrbi Nvidiin vezni nabor nForce 430.

Zelo zanimiva je primerjava porabe električne energije za poganjanje tega čudesa. V mirovanju porabi samo 50 W, pod obremenitvijo pa komaj slabih 90 W.

Za vse, ki vas nakup takšne plošče zanima in želite pred nakupom spoznati tudi minuse, si oglejte obširen test na Techreport.

Albatron celo napoveduje mini-ITX matične plošče s podnožjem AM2, z drugimi besedami, v takšnem ohišju bo lahko počival dvojedrnik.