T-2 praznuje prvo obletnico

Primoz

1. okt 2006 ob 21:46:09

Prvega oktobra lani je z delovanjem pričel T-2. V deželi visokih cen in arogantnega obnašanja obstoječih operaterjev so ponujali sanje. Visoke hitrosti, relativno nizke cene, poceni pogovori, ... brez vezave.

Čez kakšen teden se je izkazalo, da je realnost malo drugačna. Operater ni bil sposoben niti odgovarjati na povpraševanja uporabnikov, kaj šele, da bi interneta željne množice pričeli priklapljati v razumnem roku. Izkazalo se je, da so pogodbo o sodelovanju s Telekomom podpisali šele nekaj dni pred javno objavo ponudbe. Telekom se je posluževal vseh dovoljenih (dolgi pogodbeni roki) in nedovoljenih (varovalke, zasedene kapacitete, ...) metod za oviranje nove konkurence.

T-2 je počasi priklopil prve uporabnike, ugotovil, da je parazitsko življenje na tujem omrežju težko, v sodelovanju z Gratelom pričel graditi optično omrežje in končal leto s slabo milijardo tolarjev bilančne izgube.

Sčasoma so se stvari nekako uredile. APEK je kaznoval Telekom zaradi nedovoljenega obnašanja do konkurence. Omrežje je, razen občasnih izpadov, še kar delovalo. Vsi uporabniki, ki so znali spremljati VLAN 10, so lahko brezplačno gledali 133 televizijskih kanalov in število uporabnikov je naraščalo. T-2 je posodobil vmesnik in omogočil ustvarjanje lastnih profilov ter spremljanje TV sporeda. Kmalu pred prvim rojstnim dnevom je T-2 dobil še koncesijo za postavitev UMTS omrežja.

Septembra letos se je T-2ju zgodil bwin. Po prejetju dopisa so bili edini, ki so takoj in brezpogojno ugodili želji Urada za nadzor prirejanja iger na srečo (ostali ali niso reagirali ali pa so blokirali z nekajdnevno zamudo in se kmalu zatem premislili). Uporabniki smo se vprašali, kako ustrežljivi so v podobnih primerih, ko pošiljatelj prijazne prošnje ni prej omenjeni urad, temveč policija ali celo BSA.

In vaš komentar?