Tudi SOVA analizira prometne podatke?

Matej Kovačič

11. sep 2006 ob 12:22:02

Včeraj je RTV Slovenija objavila intervju z Iztokom Podbregarjem, direktorjem Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Tema intervjuja je bila dejavnost SOVE v obdobju po 11. septembru, ter vloga obveščevalne dejavnosti pri zagotavljanju (nacionalne) varnosti na splošno. Zanimiv pa je Podbregarjev odgovor na vprašanje, ali so bili v Sloveniji na podlagi podatkov Sove že kdaj prijeti osumljeni v povezavi s terorizmom.

Podbregarjev odgovor se glasi: "
Ne, v Sloveniji takega primera ni, so pa bile pristojnim organom posredovane določene informacije o tem, da so ljudje, ki so bili povezani s terorizmom, ali prečkali Slovenijo, ali pa se v njej zadrževali. Da pa bi bil kdo neposredno pred izvedbo terorističnega dejanja, oziroma se nanj pripravljal v Sloveniji, takšnih podatkov nismo imeli. Dejansko pa spremljamo različne situacije in nekatere povezave, ki kažejo na to, da so določeni posamezniki na neki način, npr. po načinu komuniciranja, vpeti v takšne mreže.
".

Kaj natančno ta odgovor pomeni, direktor SOVE ni podrobneje pojasnjeval, lahko pa bi sklepali, da SOVA, podobno kot ameriška NSA, izvaja nadzor in analizo prometnih podatkov.

Glede na to, da v Sloveniji uradno še nimamo uveljavljene Direktive o hrambi prometnih podatkov, je njegov odgovor vsekakor zelo zanimiv.