Glukozni motor

STASI

1. sep 2006 ob 12:42:26

Ste kdaj pomislili, da bi v svoj avto namesto bencina natočili glukozo? Japonski znanstveniki so ustvarili motor, ki ga dejansko poganja glukoza. Bolje rečeno, namenjena je za hrano bakteriji Mycoplasma mobile, ki poganja omenjeni motor. Opazili so, da mikrometer velika bakterija prepleza vsakršen zid. To so izkoristili in naredili neskončni ukrivljeni zid. Naredili so kolo, kakršnega uporabljajo hrčki.

Seveda kolo ni enake velikosti kot hrčkovo, ampak ima le 20 mikrometrov premera in obliko propelerja. Da so s svojim premikanjem bakterije zavrtele propeler, so morali kemijsko modificirati njihovo površino. Kaj so s tem dosegli? Bakterije so postale lepljive in tako so s svojim gibanjem zavrtele rotor motorja, s hitrostjo 2 obrata na minuto. Največji dosežek japonski znanstveniki vidijo v tem, da so bakterije pripravili, da se gibljejo samo v eno smer.

Kako stvar deluje, si oglejte tu.

Avtomobilov s takim motorjem še dolgo ne bo, mogoče jih tudi nikoli ne bo. Vendar zakaj bi se omejevali le na avtomobile, ko tako tehnologijo lahko uporabimo kje drugje. Tudi za pogon Slo-Techa.