Vzpostavlja se največja in najobsežnejša zbirka osebnih podatkov na svetu

Matej Kovačič

24. avg 2006 ob 16:20:05

V Britaniji bodo v kratkem začeli z projektom Biobank, katerega cilj je preučiti povezavo med gensko zasnovo in življenskim stilom ter različnimi vrstami obolenj.

V okviru projekta bodo rekrutirali pol milijona Britancev starih med 40 in 69 leti, kar predstavlja 1% britanske populacije. Vsak prostovoljec bo oddal vzorec krvi in urina, tako pridobljene vzorce DNK pa bodo shranili za neomejen čas. Prostovoljci bodo morali odgovoriti tudi na zelo podroben vprašalnik o življenskem stilu, zdravju in življenskem okolju. Prostovoljce bodo raziskovalno spremljali do smrti.

Raziskava naj bi dala odgovore na vprašanja kateri faktorji prispevajo k nastanku in razvoju različnih obolenj, poleg tega pa gre tudi za najbolj obsežno zbirko osebnih podatkov na svetu.

Vsekakor se podobne baze osebnih podatkov ne bi branili niti na Kitajskem. Le da bi bilo tam morda raziskovalno vprašanje zastavljeno nekoliko drugače: kateri faktorji prispevajo k lojalnosti režimu in kakšna je tipična genska zasnova političnih oporečnikov...