Japonci rušijo rekorde

Daedalus

1. avg 2006 ob 17:33:32

Na Japonskem so sestavili MDGrape-3, najzmogljivejši računalnik na svetu, ki premore kar za petaflop računske moči, oziroma kvadrilijon računskih operacij na sekundo. S tem je iz prvega mesta na seznamu 500 najzmogljivejših superračunalnikov izrinil IBM-ov BluGene/L. Obenem japonski MDGrape-3 za doseganje impresivnega rezultata uporablja zgolj 4808 procesorjev v primerjavi z BluGene/L, ki ga poganja 130,000 procesorjev.

Razvoj japonskega MDGrape-3 je trajal 4 leta, stal pa zgolj 9 milijonov ameriških dolarjev. Procesorske enote je izdelal Hitachi, s svojimi izdelki je sodeloval Intel (DC Xeoni) in pa SGI (povezave in ostala strojna oprema). Cena procesorske zmogljivost se je ustavila pri zgolj 15 dolarjih na gigaflop. Za primerjavo - cena gigaflopa znaša pri BlueGene/L 140 dolarjev in pri Earth Simulatorju kar 8,000 dolarjev, v začetku 90-ih let 20. stoletja pa je stal gigaflop okoli milijona dolarjev. Računalnik se bo uporabljal predvsem za preučevanje vedenja proteinov pri razvoju novih zdravil.

Kljub izgubi prvega mesta na lestvici najhitrejših 500 superračunalnikov pa se Američanom ni treba bati, da bi jih kmalu kdo prehitel. Še vedno imajo na tem seznamu namreč kar 6 računalnikov med prvimi desetimi, skupaj na lestvici pa kar 298. Daleč zadaj sledi Velika Britanija s 35 superračunalniki, nato pa se zvrstijo Japonska (29), Kitajska (28) in Nemčija (18).

Kje pa je Slovenija?