Nov članek: prevod eseja Pravica brati (Right to read), Richarda Stallmana

kuglvinkl

20. jun 2006 ob 03:49:46

Najprej opravičilo. Tako sijajen članek je po našem mnenju potrebno opremiti vsaj z malce daljšo novico. Tisti, ki veste kaj je DRM, TC, … preskočite to pisanje in se nemudoma posvetite članku.

Največje spletne strani, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo, pogosto poročajo o novih domislicah in dosežkih lastnikov pravic intelektualne lastnine – vsebin. Skoraj vedno se v teh sestavkih pojavlja tudi pojem DRM (in druge kratice, ki so del njegovega sistema). Za kaj gre in zakaj je DRM osovražen?

Do pojava interneta je bil sistem varstva intelektualnih pravic relativno uspešen. Če je upravičenec pravic intelektualne lastnine od začetka ravnal smotrno (pri avtorskem pravu niti to ni potrebno), se je lahko z dokaj veliko verjetnostjo nadejal, da bo v primeru kršitve njegove pravice, deležen odškodnine in vsaj npr. prepovedi nadaljnje distribucije nedovoljenih kopij avtorsko varovane vsebine. Prej navedeno je seveda veljalo samo za države z razvitim pravnim sistemom in zadostno kupno močjo prebivalstva, ki si je lahko privoščilo npr. nakup knjig, glasbenih plošč, filmov, …

Potem je bil internet (še pred njim računalniki). Kopiranje je s pojavom sodobnih in povprečnemu gospodinjstvu dostopnih računalnikov, postalo sila preprosto in izredno poceni, kasneje pa je internet omogočil še distribucijo (in reprodukcijo) teh vsebin. In založnikom se je stemnilo (deloma upravičeno).

Na vse načine, vključno s čudaškimi metodologijami za izračun škode na račun nelegalne reprodukcije in distribucije, so se (in se bodo) borili, da bi takšno početje preprečili. Ne, zatrli v kali.

Lov za izgubljenih dobičkom je potekal na več ravneh hkrati. Najprej so zgradili ograjo okrog zaščitenih vsebin, npr. tako, da so vsebino zakodirali. Kupec (in samo on) je dobil ključ, ki je odklenil prikaz vsebine. Vendar jim tudi to ni bilo dovolj (v resnici ni bilo kdo ve kako uspešno), zato so v to ograjo napeljali elektriko: že zaobid tehnične zaščite se preganja. Torej, kmalu jim je postalo jasno, če so prav računalniki krivi za silen upad dobička, je potrebno odgovoriti z računalniki. Odgovor na stroj je stroj (Charles Clark).

Nekaj zgornjih vrstic naj ogreje bralca za branje sijajnega eseja Pravica brati, izpod peresa (tipk) Richarda Stallmana. Ponosno predstavljamo (prvi?) slovenski prevod, avtorjev Mateja Kovačiča ( poweroff) in Matica Ahačiča ( christooss).