Označevanje izdelkov z etiketo: V osnovi zgrešen (DRM)

kuglvinkl

31. okt 2006 ob 20:24:51

Vedno, ko nanese beseda na kratico DRM oziroma zloglasno upravljanje z digitalnimi pravicami, se ljudstvo na naprednih internetnih skupnostih na stolu vsaj presede in odkašlja. Ta čudovit izum je posledica spoznanja medijskih mogotcev, da je odgovor na stroj, stroj. Ta nam bo povedal, kdaj in koliko bomo lahko brali knjigo, gledali film, … Možje v pisarnah v zadnjem nadstropju tudi vedo, da morajo uporabo DRM-ja kar se da učinkovito skrivati, saj bodo le tako lahko pripeljali potrošnike žejne čez potok.

Prav ozaveščanju kupcev je namenjena kampanja skupnosti Free Software Foundation, ki v sodelovanju z verjetno največjim e-trgovcem, Amazonom, uporabnikom omogoča, da ponujeni izdelek označijo z etiketo V osnovi zgrešen (prost prevod Defective by Design).

Do sedaj so se na seznamu znašli vsi HD DVD in BluRay predvajalniki, notorični Applov iPod, prihajajoči MS Zune, najdemo pa tudi posamezne filmske naslove, izdane v visoki ločljivosti (na novih medijih). Na spisku bo kot kaže kmalu 600 produktov.

O akciji tukaj!