NSA bo "žela" podatke o socialnih omrežjih iz spleta

Matej Kovačič

16. jun 2006 ob 13:00:02

Kot poroča Newscientist, se NSA zanima za analizo prometnih podatkov o socialnih mrežah, ki jih posamezniki puščamo na spletu. NSA namreč financira raziskavo, kako zajeti podatke o socialnih mrežah, ki jih posamezniki puščajo na spletnih straneh in sistemih za skupinsko sodelovanje.

Po poročanju New Scientista je osnovna ideja teh raziskav, kako ugotoviti koliko povezav oz. "stopenj" je nek posameznik oddaljen od npr. neke sporne (teroristične ali pa "teroristične") organizacije. Ali pa koliko "korakov" obstaja med dvema posameznikoma.

V bistvu gre za klasično analizo socialnih omrežij, s katero se zelo intenzivno ukvarjajo tudi na ljubljanski univerzi, kjer so razvili program Pajek. S pomočjo tega programa, ki je na voljo brezplačno, pa je nastalo že kar nekaj zanimivih analiz omrežij na internetu.

Upravičeno se domneva, da bo NSA te podatke skušala povezati s prometnimi podatki o telefonskih klicih, morda pa tudi s podatki o on-line nakupih, itd. Skupina znanstvenikov je v članku Semantic Analytics on Social Networks pokazala, da je mogoče s kombiniranjem različnih baz podatkov ter socialnih omrežij, razkriti veliko število skritih podatkov o posameznikih, to pa gotovo mika tudi NSA.

Vsekakor je destvo, da posamezniki v različne spletne sisteme (tudi spletne trgovine) in bloge pišemo ogromno podatkov, ki bi NSA in sorodne organizacije utegnili zanimati. Sicer s takšno tehnologijo res izgubljamo zasebnost, ampak "morda" bomo pa nekoč zato bolj "varni"...