Previdnost pri "najdenih" USB ključkih ni odveč

Matej Kovačič

13. jun 2006 ob 08:17:21

Na DarkReading so spisali članek o preverjanju varnosti v podjetju (tim. penetration test) s pomočjo podtaknjenih USB ključkov.

V okolici podjetja so podtaknili 20 USB ključkov, od tega so jih 15 našli zaposleni - in vseh 15 so takoj priključili v svoje službene računalnike. Ker pa so imeli na računalnikih vključen tim. AutoRun, in ker periferne naprave lahko uporabljajo DMA (direct memory access - to je posledica napake v zasnovi USB-ja) na gostiteljskem sistemu, so na ta način zagnali podtaknjen zlonamerni program, ki je zbral gesla in podatke o računalnikih ter vse to poslal na napadalčev elektronski naslov. Tveganje za napadalca je s tem minimalno, uspeh p aočitno skoraj povsem zagotovljen.

Schneier na svojem blogu opisuje podoben napad, ki pred tem že opisan v 2600 Magazinu, ko napadalec zaprosi žrtev, če lahko na njen računalnik priključi svojega iPoda, da bi ga napolnil, ter tako ukrade njegova gesla in datoteke.

Rešitev je onemogočenje samodejnega zagona CD/DVD-jev in USB naprav. Podobno lastnost - samodejni zagon so imeli v 1990-tih v Macintosh OS. A po virusu Autostart-9805 iz leta 1998, ki je lastnost izkoriščal, so jo umaknili. Schneier je mnenja, da bi moral tudi Microsoft umakniti samodejni zagon.