Varnost tiskalnikov

Matej Kovačič

8. avg 2006 ob 15:38:53

Bruce Schneier na svojem blogu piše o varnosti tiskalnikov. Na BlackHat konferenci v Las Vegasu je bilo namreč eno izmed predavanj posvečeno tudi varnosti tiskalnikov.

Sodobni tiskalniki so namreč v vseh pogledih čedalje bolj podobni računalnikom. Nekateri imajo trde diske, kjer se lahko shranjujejo kopije natisnjenih dokumentov (in te kopije je mogoče kasneje rekonstruirati), na njih tečejo prilagojeni Windows ali Linux operacijski sistemi, spletni strežniki in drugi omrežni servisi. In seveda - tiskalniki so lahko tudi varnostno ranljivi.

Schneier in Brendan O'Connor, ki je na Black Hat-u predaval o varnosti tiskalnikov zato predlagata, da na tiskalnike začnemo gledati kot na strežnike in delovne postaje - predvsem iz varnostnega vidika.

V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bodo naši tiskalniki postali distribucijski centri nelegalnih vsebin, ali pa se bodo kopije naših dokumentov znašle v nepravih rokah. Lahko pa se nam zgodi še kakšna neokusna šala, podobna tisti, ki je doletela študente Swarthmore Collegea aprila leta 2002. Nekdo je namreč napisal program, ki je pri tiskanju cenzuriral določene besede. V natisnjenih dokumentih se je na mestu teh besed pojavil prazen prostor.

In kaj če bi se nekega dne v vaših dokumentih slike pričele tiskati zrcalno?