AMD 4x4

sid911

2. jun 2006 ob 12:28:23

AMD je na letošnjem Technology Analyst Day predstavil platformo za ekstremne računalniške navdušence, 4x4. Gre za računalniški sistem z dvema dvojedrnima procesorjema na eni matični plošči z dvema podnožjema, ter s podporo za Sli, oziroma CrossFire. Poimenovanje 4x4 tako izhaja iz štirih jeder procesorjev ter štirih jeder grafičnih kartic (v primeru Quad-SLI).

Vsak izmed procesorjev razpolaga z lastnim pomnilnikom, pri čemer ne potrebuje ECC-ja, ter komunicirata med samo preko HyperTransport vodila, kar so pri AMD-ju poimenovali Direct Connect Architekture. Poleg tega lahko sistem 4x4 lahko deluje tudi z enim samim procesorjem ter grafično kartico. Prve matične plošče za 4x4 bodo predstavljene predvidoma v začetku druge polovice letošnjega leta.

Obenem je AMD nakazal smernice razvoja 4x4 platforme, tako naj bi prihodnje leto dobili 4x4+, s podporo novim K8L procesorjem in z vodilom HyperTransport 3.0, ki dopušča več kot dvakratno pomnilniško širino in višjo frekvenco od 2.0 različice. Leta 2008 naj bi predstavili 4x4++, s podporo DDR3 pomnilniku in verjetno novim PCI Express vodilom.

Več o 4x4 si preberite v izvorni novici ter AMD-jevem poročilu za javnost.