SOVA bo lahko prisluškovala 2 leti

aljazh

31. maj 2006 ob 21:08:55

Poslanci so ob obstrukciji dveh največjih opozicijskih strank sprejeli novelo zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Slednja bo tako lahko dve leti (doslej 6 mesecev) nadzirala elektronsko pošto in prisluškovala telefonskim pogovorom posameznikov, ki naj bi ogrožali varnost države.

Spomnimo, da je podaljšanje časovne omejitve posega v komunikacijsko zasebnost posameznika sprožilo vrsto polemik, tako s strani opozicijskih poslancev, kot tudi strokovne javnosti. Vlada je v predlogu novele najprej predlagala popolno odpravo časovne omejitve. Opozicija je nato 10. maja na seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb vložila dopolnilo, s katerim se je v predlogu novele čas nadzora omejil na leto dni, kar je komisija sprejela. Kljub temu so koalicijski poslanci menili, da je leto dni prekratek rok in za plenarno zasedanje pripravili amandma, s katerim se dovoljeni čas nadzora podaljšuje na 24 mesecev.

Največji očitek sprva predvideni popolni odpravi časovne omejitve nadzora telekomunikacij je bil kršitev 37. člena Ustave Republike Slovenije, ki določa, da lahko zakon predpiše, "da se na podlagi odločbe sodišča za določen čas ne upošteva varstvo tajnosti pisem in drugih občil in nedotakljivost človekove zasebnosti, če je to nujno za uvedbo ali potek kazenskega postopka ali za varnost države" [na vseh mestih poudaril pisec]. Sedaj sprejeta rešitev zaradi dveletne časovne omejitve tako ni v neskladju z omenjenim členom Ustave, čeravno se utegnejo še vedno pojavljati pomisleki o sorazmernosti možnega posega v posameznikovo zasebnost.

Med novostmi omenimo še, da nov zakon prenaša pristojnost odločanja o odreditvi in podaljševanju ukrepa s predsednika sodnika okrožnega sodišča na predsednika Vrhovnega sodišča.