Nova različica dodatka za Firefox TorButton

Matej Kovačič

30. maj 2006 ob 09:51:22

Pred kratkim je izšla nova, kar se tiče funkcionalnosti verjetno končna, različica dodatka za Firefox Torbutton 1.0.2.

TorButton je dodatek za brskalnik Firefox, ki omogoči hiter in preprost vklop ali izklop povezave med Firefoxom in anonimizacijskim programom Tor (opcijsko pa lahko uporabimo še dodatno povezavo preko Privoxya, ki poskrbi za nevtralizacijo zlobne Java Script kode in podobnih "dobrot", ki jih lahko staknemo na spletnih straneh). TorButton je preveden tudi v slovenščino.

Na voljo so tudi kratka navodila za namestitev anonimizacijskega programja na Ubuntu Linux (in ostale Debian sisteme), Tor pa je prilezel že do stabilne različice 0.1.1.20, zato priporočamo nadgradnjo.

In zakaj sploh uporabljati anonimizacijo? V aferi z množičnim zbiranjem prometnih podatkov v ZDA je NSA zbirala telefonske prometne podatke o več deset milijonih Američanov, ki niso bili osumljeni ničesar. Nekateri Američani so od NSA želeli pridobiti svoje dosjeje, vendar pri tem niso bili uspešni. Poleg NSA pa prometne podatke o uporabi interneta zbirajo še različne marketinške agencije. Vsekakor dovolj razlogov za namestitev anonimizacijskega programja, ki ga lahko uporabimo po potrebi...