Prihaja Microsoftov FlexGo

metalc

23. maj 2006 ob 13:09:08

Kaj ima Slovenija skupnega s Kitajsko, Indijo, Vietnamom, Mehiko, Rusijo in Madžarsko? To, da bodo omenjene države po Braziliji menda kmalu deležne dobrot Microsoftovega predplačniškega programa FlexGo, ki naj bi znižal začetne stroške investicije v nakup računalnika.

V zadnjem času so očitno moderni samaritanski programi računalniškega opismenjevanja manj razvitih predelov sveta, s poceni opremo. Pri MIT-u tako snujejo prenosnik za 100$, Kitajci si bodo kmalu lahko omislili gizma za 150 zelencev, tudi Intel je ponudil prenosnika Eduwise za 400 dolarjev.

Tako tudi pri Microsoftu očitno niso mogli sedeti križem rok in gledati, kako se v vsej tej ponudbi promovira pretežno konkurenčna programska oprema. Najprej so izdali diskontni Windows Starter Edition, sedaj pa so splovili še pobudo FlexGo, ki predvideva, da bi uporabnik, za nekoliko predelan PC, odštel približno tretjino do polovico tržne cene, sam računalnik pa bi prešel v last banke oziroma druge ustanove, ki bi kreditirala preostanek. Uporabnik bi si nato moral kupovati čas uporabe. Vse skupaj bi delovalo zelo podobno kot predplačniška sistema Mobi oz. Halo v mobilni telefoniji. Uporabnik bi vedno bil obveščen o še preostalem času in možnosti polnjenja računa, če pa bi zakupljenega časa zmanjkalo, bi računalnik do novega "prispevka" preklopil v "omejeni dostop" (karkoli že to pomeni).

Podobno naj bi bilo ob zaznavi poskusa goljufij, recimo spreminjanja sistemskega časa. Ko bi uporabnik tako skupno nakupil določeno število ur (tipično okoli 800 oz. kolikor bi že določil kreditodajalec), bi računalnik postal njegova last.

Microsoft je program že preizkusil v Braziliji, kjer naj bi se v enem letu obnesel zelo uspešno.

Na odzive anti TC aktivistov še čakamo. In najbrž marsikaterega Slo-Techovca zanima, kdaj bodo hekerji znali te naprave predčasno "odkleniti".