Računalnik in internet za vsak žep

M-man

12. jul 2006 ob 08:30:40

Kljub stalnemu padanju cen računalniške tehnologije se različne organizacije, podjetja in države zavedajo, da je potrebno ljudem ponuditi še cenejše računalnike in internetno povezavo, saj internet postaja temeljni člen izobraževanja in razvoja. Tako si npr. MIT že nekaj časa prizadeva razviti računalnik za 100 dolarjev, Microsoft pa je v maju najavil projekt Pay-As-You-Go PC-ja (program FlexGo), v katerem naj bi preko Siola sodelovala tudi Slovenija.

Za podoben korak pa se je odločila tudi Francija. Vlada je namreč sklenila, da bo družinam z nizkim dohodkom ponudila računalnik in internetni dostop za vsega 1 evro na dan (za 3 leta). Za družine, ki bodo pristopile k omenjenemu projektu, bodo organizirali tudi ustrezen računalniški tečaj. Oblasti predvidevajo, da bodo s programom, ki naj bi se pričel v začetku prihodnjega leta, delež gospodinjstev z računalnikom iz trenutnih 50% povečal na 68%.

Ob bok omenjenim projektom z lahkoto postavimo tudi potezo občine Velenje, kjer so se nedavno odločili v okolici občinske stavbe (1000m) ponuditi brezplačni internetni dostop ( tema v forumu).