Kitajski izziv Wintelu

metalc

27. apr 2006 ob 15:55:50

Med tem, ko še ni povsem jasna usoda MIT-ovih otroških prenosnikov po 100 dolarjev, so se podobnega izziva lotili tudi v "Osrednjem cesarstvu" (kot Kitajci pravijo svoji domovini). Podjetje YellowSheepRiver, iz nekdaj portugalskega Macaa, je tako izdelalo prototip "kitajskim" plačam prijaznega računalnika Municator za 150 dolarjev, ki je v precejšnji meri plod domačega znanja.

Strojno srce bo predstavljal 64-bitni procesor arhitekture MIPS, s taktom med 400 in 600 MHz, s čimer bo primerljiv Intelovemu procesorju Pentium 3. Delovnega pomnilnika (RAM) bo na voljo 256 MB, za prikaz bo skrbela kartica ATI Radeon 7000, s podporo VGA in S-video, shranjevanju podatkov pa bo služil 40GB zunanji disk, povezan prek vmesnika USB. Dimenzije bodo 18cm x 14,5cm x 4 cm, masa 0,65 kg, opcijsko pa bosta vgrajena še litij - ionska baterija in brezžični mrežni vmesnik.

Oken™ na tovrstni arhitekturi seveda ni mogoče poganjati, tako so posebej za Municatorje razvili, iz Linuxa izpeljani operacijski sistem Thinix, namesto sistemsko požrešnih KDE in Gnoma, pa bo nameščeno preprostejše namizje, po katerem se bo dalo krmariti tudi samo s tipkovnico. Priložili bodo še Firefox, Gaim, Thunderbird, Red Office (kitajsko govorečim namenjen pisarniški paket) in Mplayer, s čimer bodo verjetno pokrili potrebe povprečnega uporabnika.

Prvi Municatorji naj bi prišli na tržišče že v roku 3 mesecev. Na začetku bodo namenjeni domačemu tržišču, s sloganom "Recite ne Wintelu" pa so bili predstavljeni tudi na CeBIT-u.

Upajmo, da bo to spodbudilo tudi druge proizvajalce k zniževanju cen. Vsekakor pa Kitajci ne bodo več dolgo "sloveli" zgolj kot nekvalificirana, skoraj zastonj delovna sila.