HD DVD v prednosti napram Blu-rayu

McHusch

20. apr 2006 ob 17:54:45

Bitka med zagovorniki HD DVD-ja in Blu-raya, kateri izmed standardov bo prevladal in postal dostojni naslednik DVD-jev, je sicer še daleč od dokončne odločitve, a prve špekulacje o izidu se že pojavljajo. Podjetje ABI, ki se ukvarja z raziskavami trga, daje nekoliko večje možnosti za dolgoročno zmago HD DVD-ju.

V torek je Toshiba začela po Severni Ameriki razpošiljati prve predvajalnike HD DVD, na svojo stran pa je zaenkrat pritegnila studia Warner Home Video in Universal Studios Home, kar bi utegnilo jeziček na tehtnici vsaj začasno prevesiti na njihovo stran. Ker Amerika predstavlja daleč najpomebnejši svetovni trg, napovedujejo HD DVD-ju kar 70-odstotni tržni delež. Naslednji večji pretres lahko pričakujemo novembra, ko bo Sony izdal svoj PlayStation 3, ki bo seveda opremljen s pogonom Blu-ray. Tudi Sonyjeve močne povezave s filmskimi studii bi lahko Blu-rayu prinesle marsikateri prepotreben odstotek na trgu.

Kakorkoli že, zmagovalca verjetno še ne bomo dočakali kmalu, tako da bomo priče daljši in tudi malce umazani vojni. Microsoft bo izdal še zunanji pogon HD DVD za svoj Xbox 360, v zmago katerega so popolnoma prepričani. Microsoftov podpredsednik za Evropo, Bižnji Vzhod in Afriko je za nemški Spiegel dejal, da Blu-ray spominja na Sonyjev propadli Betamax, nad katerim je kasneje v celoti prevladal VHS. ABI pa poudarja še, da bomo na koncu spet odločili potrošniki, saj je hollywoodskim studiem vseeno, kateri format je uporabi, če le ustreza njihovim zahtevam za preprečevanje nepooblaščenega kopiranja in če ima dovoljšen tržni delež med uporabniki. Nekoliko višjo ceno zaradi soobstoja dveh formatov pa bomo spet plačali končni uporabniki.