Orožje prihodnosti

Daedalus

12. apr 2006 ob 15:55:48

CNET je objavil zanimiv intervju z Dougom Beasonom, o orožjih ne tako daljne prihodnosti, ki jih namerava uporabljati vojska ZDA, ter o nekaterih orožjih, ki so že bila uporabljena.

Ameriška vojska že nekaj let razvija protibalistični, leteči laserski sistem, poimenovan preprosto ABL, sedaj pa se bliža prvi, leteči test tega obrambnega orožja. Orožje je opremljeno s t.i. COIL laserjem, svoj namen, to je prestrezanje raketnih izstrelkov, pa bo dosegalo s segrevanjem površine izstrelka, kar povzroči eksplozijo goriva, ki uniči raketo. Sistem bo sposoben prestreči več tarč, prvi testi prestrezanja medcelinskih balističnih izstrelkov pa so napovedani za leto 2008. Na voljo je tudi galerija fotografij sistema.

Drugo takšno orožje, ki ga omenja, je Zeus, manjši laser, namenjen uničevanju minskih polj - to je sicer že počel v Afganistanu. THEL je tudi laser, namenjen prestrezanju manjših izstrelkov, s katerim so na testih uspešno sestrelili precejšnje število katjuš, pa tudi topovske in minometne izstrelke.

Še eden v intervjuju omenjen, zanimiv obrambni sistem je t.i. Active Denial sistem, namenjen odvračanju ljudi. Deluje na osnovi t.i. milimeterskih valov, pri frekvenci okoli 100GHz. Ko tak val naleti na človeško kožo, prodre približno 0,3 mm globoko in povzroči pekoč občutek vročine, kar seveda hitro preusmeri pot osebka čimdlje stran od izvora občutka. To orožje je preizkusil tudi Doug, dobesedno na lastni koži. Učinek? Medtem ko naprava ne povzroča stranskih učinkov, zaradi izjemno neprijetnega občutka ni hotel ponoviti testa.