Po prvih testih se je Conroe odrezal zelo dobro

kuglvinkl

8. mar 2006 ob 11:51:00

Na tradicionalni prireditvi IDF, je Intel ob bok Athlonu FX postavil, čez pol leta dobavljiv, procesor Conroe. Ta naj bil Intelu pomagal prevzeti krono najzmogljivejšega namiznega procesorja.

Torej, iz oči v oči sta si gledala Athlon FX pri 2.8 GHz, na pološči z naborom R480 in Intel Conroe pri 2.66 GHz (1066 FSB), na naboru 975X.

Rezultati novinca so, vsaj v tem merjenju, impresivni. V Quake4 (SMP=0) Conrone doseže 184 sličic na sekundo, FX pa 143. Če je vklopljena podpora za dve jedri (SMP=1), se prednost sicer zmanjša na 15% (238 proti 207), vendar je še vedno občutna. Še večja prednost se pokaže pri F.E.A.R.

Kaj pa obdelava multimedijskih vsebin, do nedavna Intelov travnik? Tudi tu pusti Conroe FX-a zadaj, tako v aplikacijah Windows Media encoder, DivX in iTunes.

Kljub temu, da je za primerjavo služil AMD na podnožju 939, ki ga bo proti začetku poletja zamenjala nova družina na podnožju AM2, z uporabo DDR2 pomnilnika, je, vsaj po teh rezultatih, težko verjeti, da lahko AMD toliko nadoknadi, da bi vsaj dohitel novega tekmeca. Poleg tega, Intel bo ob splavitvi novega procesorja gotovo dosegel višji tak delovanja, kot pa 2.66 GHz. Prav tako mora Intel razkriti še druge podatke, npr. porabo CPU-ja.

Ob tem ne pozabimo, da se kupec obnaša racionalno in kupi tisti proizvod, ki nudi največ za vložen denar.

Natančne številke si oglejte v mini testu.