Imperij vrača udarec: Intel Core 2 Duo

kuglvinkl

14. jul 2006 ob 21:06:46

Danes je Intel predstavil težko pričakovano novo družino procesorjev, poimenovanih Core 2 Duo, zgrajenih okrog nove Core arhitekture. Že neuradni testi na začetku leta in testi redkih srečnežev, ki so se dokopali do primerkov teh procesorjev, so obljubljali, da bo šlo za izjemno hiter in varčen procesor. Danes so v testih besede meso postale.

Koliko so novi procesorji hitrejši od AMD-jeve ponudbe, si oglejte v izčrpnem testu. Zvedeli boste tudi, koliko k zmogljivosti prinese večji L2 (2 MB ali 4 MB) predpomnilnik in koliko 1333 MHz vodilo, koliko se novince z lahkoto navije, …

Leta AMD-jeve tehnološke prevlade so nedvomno mimo. V teh dneh je AMD sicer predstavil serijo EE in EE SFF procesorjev, ki se ponašajo z zelo majhni porabo (62 W in 35 W), vendar arhitektura ostaja enaka (performančno gledano se torej nič ne spremeni). AMD bo poizkušal šele s K8L arhitekturo (v letu 2007, po nekaterih informacijah pa celo šele 2008) konkurirati danes predstavljenim procesorjem, zato bodo kupce skušali zadržati s silovitim znižanjem cen, ki mu bomo priča v naslednjih dneh. Cene bo procesorjem (Pentium D) zniževal tudi Intel.

Kljub temu, da gre za izjemne procesorje, se razvoj seveda ni ustavil. V letu 2007 bomo priča že štirijedrnim procesorjem.