Najdetajlnejša slika galaksije do sedaj

gzibret

3. mar 2006 ob 12:36:08

NASA je v sodelovanju z ESA, CFHT in NOAO izdala sliko spiralne galaksije, ki je najpodrobnejša doslej. Sestavljena je iz 51 Hubblovih fotografij, ki so bile povezane s pomočjo podatkov iz različnih observatorijev na tleh. Vse potrebne informacije so bili pridobljene med leti 1994 in 2003. Barva galaskije predstavlja vidni spekter in je dobljena s kombinacijo podatkov modrega, zelenega, rdečega ter infrardečega (near infrared) dela spektra, slika pa v originalu meri 16.000 slikovnih pik v dolžino in 12.000 v širino (prilepljena slika je pomanjšana in velika zgolj 290 KB). Če vas zanimajo izvirniki, jih lahko najdete na strani Hubble Site, potrebno pa je opozorilo, da je največja tiff datoteka velika preko 400 megazlogov.

Opazovana galaksija je od nas oddaljena 25 milijonov svetlobnih let, od naše preljube Mlečne Ceste je približno dvakrat večja. Vsebuje cca. trilijon (10^18) zvezd, od tega jih je je okrog 10 milijard glede na temperaturo površine in življenjsko dobo podobnih našemu Soncu.

V ozadju galaksije M101 so opazne tudi druge, precej bolj oddaljene galaksije, svetle pike pa so posamezne zvezde, ki pripadajo Rimski cesti. Navidezna velikost galaksije, kot jo vidimo iz Zemlje, je približno 1/5 polne Lune. Opazujemo jo lahko v ozvezdju Velikega voza (od predzadnje zvezde ročaja voza malo proti severu), vendar je magnituda precej visoka (7.9), zato za opazovanje potrebujemo dobro vidljivost in kvaliteten teleskop. Za pomoč pri iskanju priporočam Sky View cafe.