Voipstunt in brezplačni klici v nekatere države

sikci

1. mar 2006 ob 15:49:02

VoipStunt, VoIP aplikacija lani ustanovljene nemške telekomunikacijske družbe Betamax, je pred kratkim znova zagnal preizkusno različico storitve, ki obljublja (zaenkrat še) brezplačne klice prek računalnika v stacionarna telefonska omrežja nekaterih držav. Trenutno je na seznamu 44 držav, od 20. februarja je med njimi tudi Hrvaška.

Zadnji odzivi uporabnikov, ki vse pogosteje odstranjujejo Skype s svojih računalnikov, omenjajo čist prenos zvoka, a tudi manjši problem z brezplačnim klicanjem v stacionarna telefonska omrežja - po eni minuti pogovora v eno izmed 44-ih privilegiranih držav je namreč potrebno vplačati 5 evrov za nadaljevanje neomejenega brezplačnega čveketa. Omenjeni kredit naj bi bilo nato mogoče izkoristiti tudi za vse ostale plačljive klice (v ostala mobilna in stacionarna omrežja).

Aplikacija Voipstunt je trenutno na voljo le za okolje Windows 2000/XP, od Skypa pa se loči tudi po ceni klicev in brezplačni VoIP-in številki, ki pri Skypu stane 30 evrov na leto. Primerjava cen za klicanje v Slovenijo pokaže, da je novinec od Skypea cenejši tako pri klicih v stacionarno (11,1 SIT/min proti 14,4 SIT/min) kot tudi v mobilno (61,2 SIT/min proti 66 SIT/min) omrežje.

Prve Slo-Tech uporabnike Voipstunta je bilo zaznati že v pred časom odprti temi, sveže izkušnje pa še čakamo.

Zdaj pa še to. Že tako sem stari mami dve uri razlagal kaj je mobilni telefon in zakaj več stane.