Sony pokopal Aiba

Stepni Volk

28. jan 2006 ob 12:50:55

Najbrž se vsi spominjate prijaznega robotskega psička, ki ga je Sony lansiral na tržišče leta 1999 pod imenom Aibo in ga zatem še nekajkrat posodobil. No, nadaljnjih reinkarnacij ne bo, Sony se je ob četrtletnem pregledu poslovnih rezultatov odločil za milostno uspavanje. Predvidevam, da je to posledica vojn, ki jih ima koncern pred sabo (HD-DVD vs. Blu-ray, Xbox360 vs. PS3, DRM afera itd.), saj sicer Japonci naravnost ljubijo robote. Pri endgadget so (kruto, a resnično) zapisali, da nas neprimerno bolj žalosti ukinitev Aiba, kot to, da bodo pri Sonyu odpustili 10'000 ljudi.
Zadevica ni bila samo nadomestilo za domačega ljubljenčka, temveč tudi uporaben subjekt za raziskave, nogometne tekme in učenje. Hkrati je prišlo obvestilo, da se bo ustavil tudi razvoj humanodne verzije QRIO, ki dlje od prototipa ni prišla.

Domačim robotom je bila napovedana bleščeča prihodnost. Tudi prva psihiatrinja za robote je tu. Aibo je bil vedno nekje na spisku stvari, ki bi jih moral kupiti. Ravno pred dnevi sem bral, da so elektornski domači ljubljenčki enako dobri pri spravljanju ljudi v dobro voljo kot pravi, s tem, da ne puščajo baterij naokoli, kot je lepo povedal že Woody Allen v filmu Sleeper.