ZDA od Googla želi podatke o iskalnih pojmih

Matej Kovačič

20. jan 2006 ob 15:20:01

Ameriško pravosodno ministrstvo je v sredo zaprosilo kalifornijsko sodišče, da Google prisili, naj odgovori na sodni poziv izdan avgusta 2005 in jim izroči en milijon naključno izbranih iskalnih pojmov iz obdobja kateregakoli tedna, ki ga Google sam izbere ter vzorec enega milijona spletnih mest, ki jih ima Google v svoji bazi.

Vendar pa ameriška vlada teh podatkov ne potrebuje zaradi boja proti terorizmu (kot bi morda kdo pričakoval), pač pa zato, da bi pripravili analizo, ki naj bi pomagala pri obrambi ustavnosti zakona Child Online Protection Act, katerega izvajanje je bilo zadržano leta 2004. Mimogrede, zakon je bil zadržan zato, ker je bil po mnenju ACLU zastavljen preširoko in bi lahko odraslim onemogočil dostop do zakonitih pornografskih strani. Ameriška vlada je namreč želela dokazati, da bi bil COPA zakon veliko bolj učinkovit kot programski filtri.

Za razliko od Googla, ki zahtevanih podatkov ne želi dati in se namerava boriti do konca, pa so po besedah predstavnika ACLU, ki spodbija ustavnost COPA zakona, podatke posredovali Microsoft, Yahoo in AOL, vendar so predstavniki teh treh podjetij izjavili, da so posredovali samo anonimizirane podatke.

V protest proti takšnemu ravnanju ameriške vlade je Philipp Lenssen izdelal Patriot Search, poseben iskalnik, katerega namen je vlado oskrbovati s podatki o posameznikih, ki iščejo nezakonite ali nepatriotske vsebine. Kot so zapisali v svojem obvestilu o zasebnosti, so pri Patriot Search mnenja, da si za zasebnost prizadevajo le tisti, "ki imajo kaj skrivati" ter obiskovalce tega obvestila obveščajo, da se jim zdi njegova "motivacija, da se je lotil branja tega obvestila zelo sumljiva", zaradi česar je bilo to že sporočeno vladi.