Skupni imenovalec podjetij Sony ter Symantec: rootkit

Jst

15. jan 2006 ob 14:24:36

Mark Russinovich nam je znan po odkritju rootkita na Sony-jevih zgoščenkah. Vendar Mark ne počiva. Tokrat je Mark s pomočjo F-Secure ekipe pod drobnogled vzel Symantecov produkt Norton Systemworks. Na žalost, oziroma presenečenje (glede na to, da SystemWorks "skrbi" za gladko delovanje sistema), se tudi v tej zbirki programov skriva rootkit.

V direktoriju, ki se skriva s pomočjo rootkita, so ključne datoteke NProtect sistema in so zelo neprimerne za brisanje ali spreminjanje s strani uporabnika. Namen Symanteca, da je ta direktorij skril pred uporabnikom, je sicer dober, ampak je problem drugje. Poleg uporabnika tudi antivirusni programi tega skritega dela datotečnega sistema ne vidijo. Pisci virusov in ostale internetne nesnage ne spijo in lahko to lastnost zlahka izkoristijo za svoje zle namene. Trenutno je to samo teoretično, vendar pisci virusov niso dolgo čakali po odkritju Sony-jevega rootkita. Sicer pa je Symantec že pripravil nadgraditev, ki odstrani oznako "Top Secret" z omenjenega direktorija. Vendar slab priokus ostaja.

Vir.


Seveda ni odveč, da vam priporočam uporaba programa Rootkit Revealer, ki vam pregleda računalnik za zadnji modni hit z imenom rootkit.