V ZDA bo odslej potrebno paziti, kaj govorite na internetu

Matej Kovačič

12. jan 2006 ob 20:06:38

V začetku tega tedna je Bush podpisal zakon, ki kriminalizira objavljanje motečih sporočil na spletu oziroma pošiljanje moteče elektronske pošte, ne da bi pri tem razkrili svojo identiteto.

Gre za razširitev že obstoječe prepovedi nadlegovalskih telefonskih klicev na internet, vendar pa se prepoved širi tudi vsebinsko. Po novem bo tako v ZDA prepovedano flamanje, grožnje ali druga moteča sporočila. Zagrožena je denarna kazen in do dve leti zapora, omenjena dejanja pa so postala zvezna kazniva dejanja.

Sekcija 113 zakona Violence Against Women and Department of Justice Reauthorization Act namreč prepoveduje nadlegovanje, ne da bi pri tem razkrili svojo identiteto. Seveda se zastavlja vprašanje kaj je moteče. Prvotni predlog zakona je namreč vseboval prepoved uporabe interaktivnih računalniških storitev za povzročanje "znatne čustvene škode", na koncu pa je v veljavo stopila ostrejša različica zakona.

Nekateri so mnenja, da bo potrditev tega določila zadala nov udarec anonimnosti na internetu, to pa bi znalo imeti posledice tudi za politično svobodo.

Vendar pa stvari niso tako enostavne, saj je Vrhovno sodišče ZDA leta 1960 že zavrnilo zakon, ki je prepovedoval anonimne pamflete (gre za primer Talley v. California, 362 U.S. 60 (1960)). Z odločitvijo v primeru Talley je Vrhovno sodišče anonimnost, zasebnost in svobodo govora priznalo kot bistvene elemente pri ohranjanju politične svobode.

Bodo naslednji podoben zakon sprejeli na Kitajskem?