Spielbergov film Munich zaradi DRM ne bo deležen nagrade

nicjasno

10. jan 2006 ob 09:09:48

Munich, novi film Stevena Spielberga je pred kratkim začel igrati v kinih. Govori se že, da je velika verjetnost, da bo zanj dobil tudi oskarja. Vendar upajmo, da si bo komisija v ameriki lahko film celo ogledala.

Njihovi kolegi iz Britanske akademije za film (BAFTA) si filma namreč niso mogli ogledati. Najprej so bile težave na britanski carini, kasneje pa se je izkazalo, da jim je studio poslal DVD, ki je bil regijsko zaščiten za regijo 1 (amerika, kanada), Velika Britanija pa spada v regijo 2. Tako so lahko za film glasovali le člani akademije, ki so si film ogledali v kinu.

Filmska industrija je tako okusila, kako lahko njihova lastna zaščita deluje proti njim. Nesmiselno regijsko kodiranje si je industrija izmislila, da bi lahko nadzorovala izdajo DVD-jev, glede na to, kdaj film igra v neki regiji, in seveda, da lahko nadzira cene, ki so različne po regijah.

Upajmo, da se bodo ustvarjalci teh vsebin, ki jih članice MPAA tako ščitijo, uprli temu sistemu, ki jim je konec koncev bolj v napoto kot korist.

Spielbergu tole gotovo ni bilo všeč.