Strojno pospeševanje dekodiranja H.264 vsebin na Geforcih

kuglvinkl

7. jan 2006 ob 17:30:42

ATi je skupaj s predstavitvijo zadnje družine kartic X1000 (jedro R520), demonstriral tudi strojno pospeševanje H.264 dekodiranja. Vse od te predstavitve nVidia trdi, da bo to možno tudi na njihovih grafičnih karticah.

Dokaz smo dobili na letošnjem CES, kjer je nVidia prikazala, kako uspešen je lahko GPU pri razbremenjevanju dela glavnega procesorja. Za demonstracijo so uporabili izredno uspešen in dokaj poceni GPU, v tem trenutku spodnjega-srednjega razreda, Geforce 6600 GT. Do vklopa strojne pospešitve sta bili obe jedri procesorja (Pentium D 830) 100% obremenjeni, po vklopu pa je obremenitev CPU-ja padla na približno 50%, kar je lepo vidno na spodnji sliki. Nvidia poudarja, da bo razbremenitev večja, če bo uporabljen hitrejši in zmogljivejši GPU. Pospešitev do ločljivosti 1080p bodo omogočale vse kartice družine Geforce 6 in 7, neodvisno od vodila (AGP ali PCIe).

Da bi lahko strojno pospeševali H.264 vsebino, morate imeti s tem združljiv InterVideo WinDVD ali CyberLink PowerDVD in gonilnike, ki bodo omogočali pospeševanje. Nvidia obljublja, da bodo gonilnik na voljo v naslednjih dveh ali treh mesecih.

Še povezava do izvorne novice: klik!