Lego predstavlja nov Mindstorms v Las Vegasu

nicjasno

5. jan 2006 ob 17:26:28

Lego Mindstorms je bil ob izidu prava prodajna uspešnica in podjetje se je tega dobro zavedalo, predvsem zato, ker je izdelek od splavitve, leta 1998, pa do danes povzročil pravi val navdušenja v javnosti. Lego navdušenci s(m)o namreč začeli izdelovati svoje lastne kocke, predvsem na področju Mindstorms so bili to zanesenjaki, ki so sami izdelovali najrazličnejše senzorje, ki se jih je dalo priklopiti na centralni računalnik, tako imenovano enoto RCX. Na šovu v Las Vegasu so tako predstavili naslednika veleuspešne serije.

Zaradi tega trenda so se odločili, da spremenijo svoj model kreiranja izdelkov, v svojo tovarno so povabili 14 zanesenjakov iz celega sveta, ki obvladajo sestavljanje robotov na podlagi Mindstorms kompletov in jih prosili, če lahko sodelujejo pri izdelavi nove različice. Prav tako so prosili Johna Barnesa, ki je izdelal lastne senzorje, če lahko uporabijo njegove izdelke.

Tudi RCX enoto so dodobra predelali. Procesor, ki je bil v originalu 8-biten, so posodobili na 32 bitov, tako da je sedaj sposoben izvajati mnogo kompleksnejše operacije, prav tako pa so zamenjali programski jezik RCX-code z jezikom NXT, ki omogoča do trikrat hitrejše programiranje RCX enote kot doslej. Robotke bomo po novem lahko usmerjali preko bluetooth vmesnika z našimi mobilnimi telefoni.

Trenutno poteka tudi akcija, v kateri bo 100 srečnežev dobilo možnost preizkusiti nov Mindstorms komplet, preden gre avgusta letos v prodajo. Ker je bilo sodelovanje z uporabniki pri razvoju zelo uspešno, razmišljajo, da bi na podoben način načrtovali celotno paleto svojih izdelkov.

To je pa nekaj, kar sem si osebno že dolgo želel. Neke vrste open source Lego. Čas je že bil.