Lego ukinja linijo Mindstorms

Jurij Kristan

30. okt 2022 ob 14:48:33

Iz Lega so sporočili, da se znamka Mindstorms konec tega leta po 24 letih poslavlja. Z linijo Spike Prime in programom Lego Education kljub temu trdno ostajajo na področju izobraževalnih vsebin.

Legovi kompleti za sestavljanje robotkov Mindstorms so po lansiranju leta 1998 kmalu postali sopomenka za domače začetniško ukvarjanje z robotiko. Projekt, ki se je rodil v MIT Media Labu kot izobraževalni pripomoček, je kmalu pogledal izven otroških meja in postal odličen križanec med igračo na eni strani ter resnim tehničnim izobraževalnihm sredstvom na drugi. Posredi je ideja sestavljanja robotkov iz klasičnih lego kock in pa nadzornih kock, ki omogočajo elektronsko krmiljenje - in jih je mogoče tudi programirati z računalnikom. Skozi leta je krmilna elektronika postajala vse zmogljivejša in je botrovala množici navdušujočih umotvorov, kot so fliperji ali roboti za reševanje rubikovih kock. Serijo so nadgrajevali skozi štiri generacije, od katerih je EV3 iz leta 2013 pojmovana kot najzmogljivejša, medtem ko se je v aktualnem, predlanskem Robot Inventor Kitu, že lahko slutila delitev na bolj igričarsko in bolj izobraževalno vejo, kjer slednjo zastopa linija Spike Prime, ki starejše osnovnošolce uči programiranja v Scratchu.

Sedaj so se v podjetju odločili, da se z Mindstorms ne bodo več ukvarjali in bodo razvojni oddelek prerazporedili drugam, saj da imajo s programom Lego Education, kjer sodelujejo s šolami in kamor spada tudi Spike, dovolj dela. Odprodaja zalog Robot Inventor Kita naj bi se končala koncem tega leta, medtem ko bodo podporo za povezano programje zagotavljali še "vsaj do konca leta 2024". Ljubiteljske organizacije, kot je FIRST Lego League, so že prešle na Spike Prime. Kdor se že resno ukvarja z mindstormsi, ima sicer na voljo zvrhano mero garažnih projektov, ki bodo lahko zadovoljivo nadaljevali podporo obstoječim napravam, seveda pa se končuje priložnost za takšno udejstvovanje vsem tistim, ki so se tega šele nameravali lotiti. V podjetju sicer pravijo, da bodo znamko obdržali, tako da se nemara nekoč lahko tudi vrne.