Novoletna darila za vse "paranoike"

Matej Kovačič

30. dec 2005 ob 10:29:55

Ob iztekajočem letu vas bodo gotovo razveselile nekatere novosti iz področja varstva zasebnosti. Sredi decembra je izšla nova različica programa TorCP. Gre za programski paket, s pomočjo katerega lahko enostavno upravljamo Tor odjemalca ali Tor strežnik. TorCP (Tor Control Panel) je trenutno na voljo le za okolje Windows, omogoča pa enostavno nastavljanje in upravljanje točke v Tor omrežju. Tako lahko s klikom miške vključite svoj lasten Tor strežnik, podobno enostavna pa je tudi njegova konfiguracija. Seveda pa je TorCP uporaben tudi če uporabljate samo Tor odjemalca, saj omogoča lažjo namestitev in nadzor nad njim. Kako TorCP izgleda v akciji, pa si lahko ogledate kar sami.

V začetku novembra je izšla tudi Windows različica vtičnika za Gaim "Off-The-Record" ( OTR). OTR - na voljo so tudi različice za druge IM odjemalce (Trillian, Adium X) in operacijske sisteme (MacOS) - je vtičnik, ki omogoča šifriranje, overjanje sogovornika (avtentikacijo) ter zanikanje (sporočila niso digitalno podpisana in jih je mogoče kasneje zanikati, razen med pogovorom, ko je sporočila mogoče avtenticirati), poleg tega pa v primeru, da izgubite ali vam ukradejo šifrirne ključe, prejšnjih pogovorov ni mogoče dešifrirati. OTR nam skupaj tako z GAIM-om omogoča varno komuniciranje preko različnih IM protokolov, npr. MSN Messenger, Yahoo Messenger, AIM, ICQ, itd. in to tako v okoljih Windows, Linux, kot tudi MacOS.

Včeraj pa je OTR vtičnik postal tudi privzeti del programskega paketa Anon-IM. Anon-IM je programski paket, ki združuje odjemalca za anonimizacijsko omrežje Tor ter program za internetno sporočanje GAIM z nekaterimi dodanimi vtičniki. Anon-IM v. 0.0.2 je še vedno na voljo tako v slovenski (7,8 Mb) kot tudi v angleški različici (7,7 Mb), namestitev pa je preprosta. Program le razširite na USB ključ ali računalnik, ter najprej poženete Tor odjemalca, nato pa še GAIM. V primeru prehoda iz stare različice je potrebno podimenik "anon-im/.gaim" iz stare različice prekopirati v novo. OTR in gaim-encryption vtičnika pa sicer ne delujeta hkrati.

Srečno in varno novo leto 2006!