Procesorske novice

PrimozR

16. nov 2005 ob 20:59:11

V zadnjih nekaj dnevih dobre in slabe novice dežujejo iz taborov obeh največjih proizvajalcev procesorjev, AMDja in Intela.

Če začnemo z AMDjem, lahko povemo, da za leto 2007 načrtujejo štirijedrne procesorje Opteron. Opremljeni bodo z za zdaj še neuporabljeno vrsto pomnilnika, DDR3. Jedra bodo med sabo komunicirala z novo verzijo HyperTransport vodila, dodatna, tretja, stopnja predpomnilnika pa bo omogočila kar 16 oziroma 32 procesorske strežnike. Do sedaj so bili sistemi omejeni na le 8 fizičnih procesorjev, saj je zelo težko koordinirati podatke med procesorji in pomnilnikom, nova stopnja predpomnilnika pa izključuje zahtevo po dodatnem koordinacijskem čipu.

Dokaj stabilna rast prodaje AMDjevih procesorjev je botrovala vedno večjemu tržnemu deležu in s tem tudi vedno večjemu zaslužku. Namizni procesorji se že dolgo prodajajo zelo dobro, a do prihoda Opteronov AMD ni in ni mogel konkurirati Xeonom. Za leto 2006 tako napovedujejo precejšen skok v zaslužku in številu prodanih procesorjev. Z odprtjem in zagonom proizvodnje v Fab36 v Dresdnu AMD pričakuje, da ne bodo imeli težav z dobavo procesorjev.

Intel na drugi strani ne more tako optmistično napovedovati novega dvojedrnega čipa s kodnim imenom Presler (izdelan v 65 nm procesu), saj je za zdaj neznani izdelovalec matičnih plošč povedal, da imata seriji 920 (2,8 GHz) in 930 (3,0 GHz) težave s stabilnostjo. To bi lahko premaknilo napovedan rok splavitve, ki je zaenkrat še predviden v januarju. Zanimivo pa je, da dvojedrni procesorji za prenosne računalnike s kodnim imenom Yonah (prav tako izdelani v 65 nm procesu) nimajo težav, saj so prestali teste brez resnejših napak.

Na DigiTimes je mogoče zaslediti nove logotipe za Intelove izdelke, ki vključujejo nove dvojedrne procesorje Yonah, osvežen pa je tudi Intel logo, ki je po novem bolj vodoraven. Prenosniki, zasnovani na dvojedrnih Yonah čipih, bodo nosili ime Centrino Duo, enojedrni bratci pa bodo še vedno poimenovani Centrino. V novici lahko zasledite tudi napoved novih procesorjev iz Celeron D serije, ki bodo opremljeni z jedrom Cedar Mill (spet narejeno s 65 nm procesom). Omeniti velja še, da so izdelovalci matičnih plošč in s tem tudi OEM partnerji veselo razgrabili izdelke, ki bazirajo na čipovju 945, namenjenemu nižjemu cenovnemu razredu. Čeprav je praktično nemogoče dobiti verzijo 945G (integriran grafični procesor), pa je okusov 945P in 945PL dovolj. Kljub pomankanju 945G so OEM partnerji zelo optimistični, saj je Intel začel s ponovno proizvodnjo čipovja 865GV, aktivna pa sta tudi SiS in VIA, tako da je na trgu dovolj izdelkov za prihajajočo nakupovalno mrzlico.

Za posladek lahko povem še, da so na Anandtechu testirali 3 matične plošče (Epox 5LDA+GLI, Foxconn 945P7AA-8EKRS2, in Asus P5LD2 Deluxe) z veznim čipom 945P. Epoxova rešitev ponuja še dve PCIe reži (druga sicer deluje v zgolj x4 načinu), kar omogoča uporabo dveh grafičnih kartic in s tem kar štirih zaslonov.

Si predtavljate 64/128 procesorki sistem?