Prvi test Yonah procesorja

PrimozR

1. dec 2005 ob 18:04:04

Na Anandtechu so si procesor iz naslova lastili že kak mesec, a zanj niso imeli primerne matične plošče. Yonah namreč uporablja drugačno podnožje kot njegov predhodnik, število nožic sicer ostaja enako, a se je spremenil razpored le-teh (oz. ene od njih). Krivec za novost je zahteva po novem veznem čipovju, ki bo pravzaprav enako seriji 945, le da bo imelo vgrajeno grafično kartico (torej 945G v mobile izvedenki).


Nekateri so predvidevali, da bo Yonah enak Pentiumu D, ki je pravzaprav zlepljen skupaj iz dveh Prescott jeder, a to ne drži. Yonah ima še vedno le 2 MB drugostopenjskega pomnilnika, enako kot Dothan, a za razliko od njega vsako jedro nima svojega megabajta predpomnilnika, temveč si jedri oba megabajta delita. Žal se je zakasnitev sekundarnega predpomnilnika zvišala za kar 40% (z 10 ciklov pri Dothanu na 14 pri Yonahu), kar pa je še vedno krepko pod zakasnitvijo trenutnih Pentium 4 procesorjev. Ta sprememba je tudi največji razlog, da je Yonah v mnogih testih počasnejši od Dothana, za nameček pa je bil v primerjalnem testu uporabljen še za 130 MHz hitrejši Dothan (2,13 proti 2 GHz). Kljub večjemu predpomnilniku je bil v mnogih primerih enako hiter ali pa rahlo počasnejši od Athlona 64 X2 3800+, ki prav tako tiktaka pri dveh gigahertzih - razlog za to najbrž tiči v vgrajenem pomnilniškem krmilniku pri AMDjevih 64-bitnih procesorjih. Yonah pa konkurenco premaga na danes vedno bolj pomembnem področju - porabi električne energije in s tem tudi oddane toplote. Pod polno obremenitvijo je namreč hladnejši od neobremenjenega X2 3800+.

Celoten članek si lahko preberete na Anandtechu, v njem pa so že napovedali še obširnejši test, saj zaenkrat niso smeli izdati proizvajalca matične plošče ter še mnogih drugih podrobnosti. Tako matična plošča kot procesor sta iz proizvodnih serij, ki niso namenjene prodaji, torej lahko v prihodnosti pričakujemo spremembe, po vsej verjetnosti na boljše.