Bo Sony zaradi rootkita tožen zaradi piratstva?

Stepni Volk

15. nov 2005 ob 13:56:40

Sony je med drugim tudi lastnik filmskih studijev, zato bodo direktorji nemara veseli, da so si za eno večjih mor zadnjega časa kar sami spisali scenarij. Začelo se je z Russinovichevo najdbo, od takrat naprej pa se kup obtožb kotali kot kepa snega po hribu. Vse skupaj je preraslo v snežni plaz besnih kupcev, v prejšnjih novicah omenjenih tožb in kar je najhuje - pritegnilo je pozornost veliko ljudi, tudi takšnih, ki raziskujejo naprej. Nekateri brskajo po njihovih patentih (glejte novico PS3 ne bo dopuščal izposojanja iger?), drugi pa kar po DRM programu. Nizozemskemu programerju, ki ostaja na svojo željo anonimen, je tako uspelo odkriti, da rootkit vsebuje delčke kode, ki so identični najbolj znanemu odprtokodnemu mp3 kodeku LAME. Ker je ta licenciran pod LGPL, Sony očitno krši avtorske pravice.

Wired v meni ljubem stilu poziva na bojkot Sonyjevih proizvodov, dokler se slednji javno ne opraviči in obljubi, da tega ne bo nikoli več počel. Hkrati ugotavlja, da progrem sploh ni služil svojemu namenu. Sonyevsko zaščitene zgoščenke lahko mirno presnemavate, špijunskemu programčku navkljub.

Največji absurd pri vsem skupaj je, da je Sony (ponovno neuspešno) poskusil preprečiti kupcem, nekaj kar sam očitno brez zadržkov počne. Lep zgled, ni kaj.