Ali britanska tajna služba MI5 skuša voditi "operacijo Root Canal"?

Matej Kovačič

14. sep 2005 ob 15:18:03

Direktorica britanske tajne službe MI5 Dame Eliza Manningham-Buller je v govoru, ki ga je imela 1. septembra poudarila, da bi bilo zaradi zaščite Britancev pred terorizmom potrebno omejiti nekatere svoboščine.

V čustveno obarvanem govoru je tako izjavila, da so te omejitve potrebne zato, da bi zmanjšali verjetnost, da bi bili njihovi državljani razstreljeni pri opravljanju vsakdanjih opravkov. Zanimivo je sicer, da podobnih predlogov z drastičnimi ukrepi ne slišimo takrat, ko bi bilo državljane potrebno zaščititi pred različnimi naravnimi nesrečami (npr. orkani), onesnaževanjem, revščino ali neodgovornimi politiki. Prav tako je vodja MI5 "pozabila" omeniti tudi možnost, da bi večjo učinkovitost represivnih organov dosegli tudi na drugačne načine, naprimer z bolj racionalno in učinkovito uporabo ukrepov, ki so represivnim organom že na voljo.

Vsekakor pa njen govor lahko razumemo v sklopu prizadevanj MI5, da bi telefonski prisluhi postali dokaz na sodišču (kar trenutno v Britaniji niso) ter prizadevanj po podaljšanju shranjevanja prometnih podatkov v mobilni telefoniji na tri leta. Trenutno se namreč shranjujejo samo do 12 mesecev.

Gre za znano taktiko, ki jo je v začetku 1990-tih uporabil ameriški FBI v Operaciji Root Canal, v okviru katere je bila izvedena javna kampanja, s katero so želeli doseči spremembo zakonodaje o prisluškovanju. V okviru kampanje, ki je bila na koncu uspešna, so predstavniki FBI ves čas poudarjali pomen prisluškovanja za borbo proti kriminalu, kasneje pa se je izkazalo, da so pri tem pogosto navajali lažne podatke. Ali bo taktika tudi v Britaniji tako uspešna kot v ZDA, pa bo pokazal čas.