Začela se je akcija proti predlagani hrambi prometnih podatkov

aljazh

27. avg 2005 ob 18:21:48

Evropski minister za pravosodje ter Evropska komisija želijo kot ukrep v boju proti terorizmu in organiziranemu kriminalu uvesti hranjenje podatkov o telefonskih in internetnih komunikacijah vseh Evropejcev.

Iz shranjenih prometnih podatkov bo mogoče ugotoviti, kdo in kdaj je komu telefoniral ali poslal elektronsko sporočilo, kdo in kdaj je obiskal katero spletno stran ter celo to, kje se je kdo nahajal, ko je imel s seboj svoj mobilni telefon. Telekomunikacijske družbe ter ponudniki internetnih storitev bi morali shranjevati vse podatke o svojih strankah. Dostop do njih bi imeli evropski organi pregona ter obveščevalne službe. Čas hranjenja telekomunikacijskih prometnih podatkov naj bi po različnih predlogih znašal od 6 mesecev do 4 let.

Hramba prometnih podatkov je grob poseg v zasebnost vseh prebivalcev Evropske unije, ki širi nadzor nad ljudmi na način kot ga doslej še nismo poznali. Hkrati ukinja nekatere varovalke v evropski zakonodaji, katerih namen je varovanje človekovih pravic - npr. v Direktivi o varstvu podatkov ter v Evropski konvenciji o človekovih pravicah.

Poleg prebivalcev Evropske unije, na katere se predlagani ukrep neposredno nanaša, zadeva hramba prometnih podatkov tudi vse ostale posameznike, ki elektronsko komunicirajo s fizičnimi in pravnimi osebami iz EU.

Hramba prometnih podatkov pomeni dovoljenje organom oblasti, da posegajo v posameznikovo zasebno življenje in zasebne komunikacije, ne glede na to ali je oseba osumljena kakšnega kaznivega dejanja ali ne.

Nikjer v Evropi še ni bila narejena raziskava, ki bi potrdila potrebo po izdelavi tako velike podatkovne zbirke s tako občutljivimi podatki za namene boja proti kriminalu in terorizmu. Hramba podatkov bi pomenila tudi visoke stroške za vse ponudnike telekomunikacijskih storitev, kar bi utegnilo privesti do podražitve telekomunikacijskih storitev.

Zaradi tega je organizacija EDRI (European Digital Rights) s sedežem v Bruslju začela z vseevropsko kampanjo informiranja javnosti in zbiranja podpisov proti predlagani hrambi telekomunikacijskih prometnih podatkov. Nedavno so organizatorji akcije vzpostavili stik tudi s posamezniki v Sloveniji, ki so že poskrbeli za prevod spletne strani, načrtujejo pa tudi druge akcije, namenjene informiranju javnosti glede problematike hrambe prometnih podatkov.

Naslov uradne spletne strani akcije, kjer je s podpisom peticije (podpisi bodo poslani Evropski komisiji in Evropskemu parlamentu) mogoče izraziti nasprotovanje predlagani rešitvi, je www.StopDataRetention.com.

Na WIKI strani omenjenega spletišča so dostopni tudi letaki v slovenskem jeziku, ki jih lahko vsakdo prosto prenese na svoj računalnik ter natisne ali pošlje po elektronski pošti svojim prijateljem, znancem, sodelavcem.

Viri:
Data Retention Is No Solution WIKI
www.StopDataRetention.com
European Digital Rights
privacyblog.net