Kitajske oblasti zahtevale registracijo kitajskih spletnih strani

M-man

14. jun 2005 ob 08:28:39

Kitajske oblasti so se odločile še dodatno poseči v svoboščine svojih državljanov. Tako so od vseh spletnih strani (vključno z blogi) na Kitajskem zahtevali takojšnjo registracijo na pristojnem ministrstvu, saj bodo v nasprotnem primeru enostavno ukinjene. Komercialne založnike in oglaševalce v primeru neregistriranja čaka tudi denarna kazen v višini 1 milijon yuanov oz. 120 tisoč ameriških dolarjev.

Ministrstvo za informacijsko industrijo od nekomercialnih lastnikov blogov in spletnih strani zahteva, da morajo obvezno razkriti identiteto osebe, ki odgovarja za vsebino spletne strani. Ministrstvo, ki je za zadnji rok registracije postavilo 30. junij, je sporočilo, da je trenutno registriranih že okoli 74 % kitajskih strani, kot razloge za omenjeni ukrep pa navajajo probleme kot so seks, nasilje in množico škodljivih informacij, ki zastrupljajo ljudstvo.

Medtem ko so bili vsi ostali mediji že ves čas pod strogim nadzorom države, bo očitno 87 milijonov kitajskih uporabnikov interneta v tem mesecu izgubilo še zadnji relativno svoboden vir informacij. Ostri direktivi oblasti so se uklonili tudi Google, Yahoo! in novonastali MSN China. Tako npr. slednji onemogoča uporabo besed demokracija, svoboda in človekove pravice. Če v blog, ki jih gosti MSN, vtipkamo npr. neodvisnost Tajvana ali demonstracije oz. vnesemo katerikoli drug politično prepovedano ali pornografsko vsebino, se nam pojavi napis, ki nas opozori, da vneseni tekst vsebuje neprimerne izraze in od nas zahteva popravke. Še posebej pod hudim pritiskom oblasti so tudi vse kitajske strani, ki objavljajo novice, saj morajo izredno paziti, da ne objavljajo novic in člankov, ki bi bili kakorkoli usmerjeni proti oblasti.

So to res zadnji krči trenutne oblasti na Kitajskem?