Toshiba predstavila nov prototip HD DVD-R

M-man

8. jun 2005 ob 21:16:45

Skupina štirih proizvajalcev ( Hayashibara Biochemical Laboratories, Hitachi Maxell, Mitsubishi Kagaku Media in Toshiba Corporation) je danes objavila, da jim je uspelo razviti enoslojni HD DVD-R (15 GB, dvoslojni ima kapaciteto 30 GB), ki ga je mogoče masovno proizvajati na proizvodnih linijah, ki so namenjene izdelavi standardnih DVD-jev. Kot zatrjujejo pri Toshibi, bodo proizvajalci DVD-jev morali proces proizvodnje le minimalno spremeniti.

Hitachi Maxell in Mitsubishi Kagaku Media/Verbatim, ki sta modifikacijo proizvodnih linij že uspešno preizkusila in potrdila njeno uspešnost, bosta prve HD DVD-R diske poslala na trg spomladi prihodnje leto. Istočasno pa bodo iz Toshibe na prodajne police prišli tudi prvi predvajalniki in zapisovalci omenjenih DVD-jev nove generacije.

Bitka med omenjeno tehnologijo in Blue-Rayem (50 GB) podjetja Sony se očitno nadaljuje. Pri Toshibi zatrjujejo, da so njihova prednost predvsem nizki stroški proizvodnje, medtem ko se kapacitete nagibajo v prid japonske korporacije Sony.