Samsungov disk v trdnem stanju

M-man

5. jun 2005 ob 21:39:29

Samsung, ki je znan predvsem kot izdelovalec širokega spektra elektronskih naprav in je tudi največji svetovni proizvajalec spomina flash, je objavil, da so razvili prvi tako imenovani disk v trdnem stanju (Solid state disk, SSD), temelječ na 70 nm NAND flash tehnologiji.


SDD odlikuje nizka poraba energije in majhna teža, zato bo še posebej uporaben v vseh oblikah prenosnih naprav (prenosnih računalnikih, dlančnikih, tabličnih računalnikih), vendar pa ima v primerjavi s klasičnimi trdimi diski še vedno precej nizko kapaciteto -- do 16 GB.

Če oba nosilca podatkov primerjamo še v drugih kategorijah, lahko vidimo, da poraba SDD predstavlja manj kot 5 odstotkov porabe klasičnega diska, tehta pa pol manj kot primerljivi trdi diski. Prednosti nemehanskega SDD pa so tudi minimalno oddajanje zvoka in toplote, visoka zanesljivost pri visokih zunanjih temperaturah ter vlagi. Obenem SDD premore hitrost branja 57 MB na sekundo in hitrost pisanja 32 MB/s.

Samsung bo SDD zaradi kompatibilnosti ponudil v obliki klasičnega trdega diska (2,5 in 1,8 palca) s kapacitetama 8 in 16 GB. 1,8-palčni SDD za prenosne naprave pa bodo na voljo že v tem avgustu.

Več:
SAMSUNG Electronics Develops Solid State Disk Using NAND Flash Technology
SAMSUNG Produces First 4-Gigabit NAND Flash Memory Using 70-nanometer Technology