V ponedeljek se je odvijal WinHEC 2005

Microsoft

27. apr 2005 ob 13:24:47

Ta ponedeljek se je odvijal WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference) 2005, na katerem je večidel predaval Bill Gates. Govoril je predvsem o novostih, kot so 64-bitni operacijski sistem, ki je na voljo že danes, o Longhornu, na koncu pa je prikazal še delovanje SQL 2005 na 64-bitnem sistemu.

Že na začetku je Bill Gates zanikal, da bi kdaj izjavil znamenito izjavo, da bo 640 kilobajtov pomnilnika zadoščalo za vse večne čase (640K of memory should be enough for anybody). Kasneje je še previdno dodal, da bo trenutna maksimalna podpora, ki jo premorejo 64-bitni Windows, zadoščala za nekaj časa.

Za 64-bitne Windows bo Microsoft do konca leta ponudil SQL Server 2005, Visual Studio 2005 (mimogrede, te dni je Microsoft tudi Evropejcem ponudil beto 2, prijavite se tukaj), Commerce Server 2005, Host Integration Server 2006, BizTalk Server 2006 in Services for UNIX. V nadaljnjih dveh letih pa predvidevajo, da bodo ponudili še Windows Longhorn Server, Exchange Server 12, Microsoft Operations Manager, Virtual Server v2 in Windows Server Compute Cluster Edition.

Govorilo se je tudi o Microsoftovem udejstvovanju na mobilnem področju. Verjetno najzanimivejša stvar je bila majhna napravica, poimenovana Ultra Mobile 2007, podobna dlančniku, velikosti pa približno takšne, kot škatla za CD. Skratka, zelo tanka naprava, v katero si želijo vgraditi vse od kamere, preko predvajalnika glasbe, do barvnega zaslona, občutljivega na dotik, zelo vzdržljive baterije, telefona itn.

Sledila je krajša predstavitev večjih zmožnosti 64-bitnih Windows pri izdelavi trodimenzionalnih animacij. Kasneje smo bili priče predstavitvi, v kateri so primerjali SQL Server 2005 na 32- in 64-bitnem operacijskem sistemu pri enakih opravilih. Zmagal je slednji.Za konec smo si lahko ogledali še dve predstavitvi Longhorna. V prvi je bil poudarek na grafičnih zmožnostih, v drugi pa predvsem na mehanizmu za iskanje in hiter dostop do želenih dokumentov.

To je le del vsega, kar se je tam dogajalo. Več si lahko preberete tukaj, ogled posnetka, dolgega skoraj dve uri, pa je možen preko interneta z Windows Media Playerjem na tej strani.