Apple poslovne rezultate na ogled postavi

Jux

15. apr 2005 ob 12:44:09

Prvo četrtletje je okoli in prva poročila o finančnem (ne)uspehu računalniških podjetji že počasi curljajo v javnost. Očitno je sezono impresivnih poslovnih rezultatov začel Apple. Leto so začeli z neverjetnim 530% povečanjem dobička v primerjavi z istim obdobjem lansko leto, kar je sigurno razlog da se bo prenekateri delničar Appla še cel pričujoči teden zbujal z nasmeškom na ustih.

Prav neverjetno je, da prodaja iPoda še vedno ne jenja - še več, v primerjavi s prejšnim četrtletjem so zabeležili dodatno povečanje prodaje (kar lahko verjetno pripišemo prodaji iPod shuffla, ki postaja najbolj iskan flash predvajalnik MP3-jev).

In računalniki? Že drugo zaporedno četrtletje je Apple prodal čez 1 milijono Macov (iMac, eMac, Mini), kar nekaj te prodaje pa lahko pripišemo uspešnemu lansiranju MacMinija. Prodaja Powerbookov in iMacov navkljub zastarelemu procesorju ne upada, edino PowerMaci se iz četrtletja v četrtletje prodajajo slabše.

In res - poleg priprav na izdajo OSX Tiger, se po govoricah sodeč pripravlja tudi prenova Mac-linije, kar bi znalo povzročiti enako ugodne poslovne rezultate tudi v naslednjem četrtletju. Delničarjem se že smeji. :)

Se pa sprašujem koliko časa bo Apple sploh še računalniško podjetje, glede na to, da lahko skoraj polovico dobička pripišemo prodaji iPoda - in le ta očitno iz četrtletja v četrtletje samo narašča.

Povezava na originalno novico.