Milijonska mobilizacija

Gekobla

1. mar 2005 ob 20:24:50

Jumbo plakat v Bangaloru, v Indiji nosi pomenljiv napis: "800 milijonov ljudi". To je število Indijcev, za katere mobilni operater Airtel meni, da jih lahko pridobi. Upoštevajoč, da je številka dvajsetkrat manjša od vseh dejanskih lastnikov prenosnih telefonov v Indiji, se zdi to bahanje nesmiselno. Kljub vsemu pa je sporočilo nedvoumno - Indija se povezuje kot še nikoli, posledice pa so lahko dramatične.

Reliance Infocom ( komunikacijski del največje indijske industrijske skupine Reliance) je od leta 1999 položil 80.000 kilometrov optičnih vlaken za povezavo med baznimi postajami brezžičnega omrežja, ki je na voljo v 1100 krajih in mestih. Družba zatrjuje, da bo do leta 2005 uspela pokriti še 5000 krajev in 400.000 vasi. Decembra 2004 je Reliance postal prvi operater v Indiji, ki mu je uspelo pridobiti 10 milijonov naročnikov.

Čeprav se ob takšnih številkah operaterji kar slinijo, je konkurenca velika, medkrajevni klici (upoštevajte velikost Indije) pa med najcenejšimi na svetu - 4.5 centa ameriškega dolarja na minuto. Posledica takih cen je eksplozija uporabnikov prenosnih telefonov od skorajda nič do 45 milijonov v manj kot štirih letih. Operaterji pridobijo od enega in pol do dva milijona uporabnikov na mesec. Oktobra 2004 je število prenosnikov preseglo število stacionarnih telefonov. Do leta 2008 naj bi imela Indija 200 milijonov uporabnikov prenosne telefonije.

Kakorkoli, to je majhen del indijske populacije. Prenosni telefoni tako ali tako niso več le domena bogatih in privilegiranih, saj njihova praktična korist zanima Indijce vseh ekonomskih slojev - mnogo bolj kot računalniki in internet. Prakash Sharma, voznik avto-rikše, je tipičen Indijec s skromnim dohodkom, ki v lastništvu prenosnega telefona vidi pametno naložbo. "Dobro je za posel," pravi. "Pokličite me in pridem vas iskat kamorkoli v mestu."

Paketi po 50 ameriških dolarjev so seveda še vedno izven dosega revnih, a to se bo mogoče kmalu spremenilo. Decembra je Nokia sporočila, da namerava v Indiji odpreti tovarno za proizvodnjo prenosnih telefonov. Poznavalci pričakujejo, da bo to oklestilo cene osnovnih paketov in jih naredilo dostopne ljudem z nizkimi dohodki.

Še povezava do članka.