Nič več kopiranja DVD?

McHusch

16. feb 2005 ob 15:02:58

Slashdot poroča, da so pri Macrovision razvili novo zaščito pred kopiranjem DVD-jev, ki naj bi zmedla kar 97 odstotkov sedanje programske opreme za njihovo kopiranje (bomo torej kopirali z ostalimi tremi odstotki?!), po drugi strani pa bo še vedno združljiva z današnjimi bralniki in ne bo vplivala na kvaliteto slike. Macrovision še poudarja, da Hollywood vsako leto izgubi milijardo dolarjev od 27,5 zaradi kopiranja DVD-jev in da vsako leto izdajo stotine milijard DVD-jev (kar očitno ne drži!).

Macrovision je že sedaj največji ponudnik zaščite za onemogočanje analognega presnemavanja, kar pa v dobi DVD-jev nekako ni več moderno, saj lahko film 'zripamo' na disk v nekaj minutah. Zaradi tega je potrebno razviti zaščite pred digitalnim kopiranjem, pravi Danny Kaye, podpredsednik pri 20th Century Fox Home Entertainment.

Kljub temu ostajajo mnogi ob Macrovisionovi ponudbi skeptični, da jim je res uspelo kaj inovativnega. RipGuard, kakor se tehnika imenuje, naj bi preslepila programe za "ripanje" tako, da bi bil DVD narejen tako, da bi bilo hitro branje nemogoče, počasno branje za predvajanje pa normalno. Ameriški pravniki dodajajo, da imajo studiji pravico izdajati takšne DVD-je, kupci pa pravico, da jih ne kupijo. Bo torej nova zaščita kaj spremenila?

Več informacij na The Los Angeles Times.