Intel razkrije dvojedrni Itanium

Mavrik

7. feb 2005 ob 18:03:58

Ta teden bo Intel na ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) predstavil načrt razvoja novega dvojedrnega procesorja Itanium s kodnim imenom "Montecito".

Procesor, izdelan v 90 nm tehnologiji, bo vseboval 1,72 milijarde tranzistorjev, katerih večina bo posvečena zajetnim 24 MB L3 predpomnilnika. Ta količina predpomnilnika v navezi z dodatnim jedrom in optimizacijami omogoča temu gizmu, da je kar trikrat hitrejši od Itaniumov 2 pri isti frekvenci delovanja. Obenem pa omenjajo še to, da bo poraba energije za 23 % nižja od različice z enim jedrom - torej med 100 in 130 vati.

Ena izmed novih tehnologij v tem procesorju bo tudi tehnologija za zniževanje porabe električne energije z imenom Foxton. Foxton, ki je bil prvič omenjen že septembra, bo zmanjševal porabo električne energije s spreminjanjem napetosti in frekvence delovanj procesorja. Zmogel bo nastaviti napetost jedra na eno izmed 32 različnih ravni, od katerih se bo pri vsaki poraba energije spremenila za 1.25 mW. Tudi frekvenca se bo lahko spreminjala po nivojih, le-teh pa bo 64.

Procesor naj bi začeli v omejenih količinah prodajati že v zadnjem četrtletju, polno proizvodnjo pa bo dosegel leta 2006.