Predstavljeno letalo Airbus A380

keber

18. jan 2005 ob 15:38:36

V Toulousu so danes slavnostno predstavili novo letalo Airbus A380, ki je največje in najmodernejše potniško letalo doslej. Prav tako je prvo pravo dvonadstropno letalo doslej. V osnovni konfiguraciji lahko v treh razredih sprejme 555 potnikov, kar je za 30 % več od konkurenta Boeinga 747-400, kapacitete pa je možno razširiti vse do 850 potnikov. Dolg je 73 metrov, med konicama kril pa ga je kar za dobrih 79 metrov, višina - 24 metrov. Doslej so pri Airbusu že pobrali naročila za 140 letal, največ za prevoznike, računajo pa celo na 1200 naročil do leta 2025.

Finančno konstrukcijo projekta, ki je stal okoli 10 milijard evrov, naj bi pokrili s 250 naročili letala (torej verjetno že v naslednjih nekaj letih). Letalo stane v osnovni konfiguraciji približno 280 milijonov evrov, vendar bi se letalskim družbam vložek hitro izplačal, saj je poraba goriva na potnika precej manjša kot pri ostalih letalih.

Seveda pa to letalo ni samo strošek letalskih družb. Zaradi takšne velikosti letala, ki bo letelo predvsem med glavnimi letalskimi vozlišči, bo potrebno prilagoditi letalske steze in terminale, da bodo lahko sprejeli tako letalo. Zato na skoraj vseh letališčih, ki bodo sprejemala tega velikana, potekajo prilagoditvena dela, vredna več 100 milijonov evrov na vsako letališče. Le najnovejša letališča (npr. v Münchnu) so že prilagojena za sprejem teh letal.

Seveda konkurenca ne spi. Boeing, ki je drugi največji proizvajalec potniških letal, pripravlja varčno letalo 7E7 Dreamliner, ki pa je namenjen poletom na dolge razdalje z manj ljudmi. Boeing ne verjame v potrebo po tako velikih letalih, čeprav skrivoma že razvija novo različico 747 za podobno število potnikov. A tudi Airbus že pripravlja odgovor na Boeingov 7E7, to je manjši Airbus A350. Očitno bo še zelo vroče med proizvajalci letal.

Več o novem letalu na strani družbe Airbus ter poročilo o današnji predstavitvi letala