Napoved raziskovalne skupine Petrov: Konec prevlade Microsofta in Intela

lukanium

12. jan 2005 ob 17:12:14

Podjetje Petrov group, ki se ukvarja s tržnimi raziskavami in strateškim svetovanjem na področju 'high-tech' industrije, je včeraj izdalo novo poročilo ( white paper) z naslovom Izginjanje prevlade Wintel-a - možni in verjetni scenariji.

V sporočilu za javnost je zapisano, da je zdaj napočil čas, v katerem je 'duopol' Microsofta in Intela na področju PC-jev resnično ogrožen. Zakaj? Zaradi kombinacije tehnološke diskontinuitete, velikih sprememb v zahtevah trga in cele kopice združenih tehnologij, poslovnih koalicij in pristopov, za katerimi stoji drugo vodilno podjetje - IBM. Avtorji poročila tudi menijo, da za naslednjo generacijo Linux PC-jev ni nujno, da bi temeljili na Intelovih čipih in da bodo tržni deleži na velikih porajajočih trgih najverjetneje določeni z domačimi vsebinami, ki ne bodo prišle iz Redmonda.

Skratka, po mnenju skupine Petrov bi naj pri pogubi Wintel nadvlade imel vodilno vlogo IBM. Možnih scenarijev je več, v bližnji prihodnosti pa so najbolj obetavni predvsem naslednji: celična arhitektura računalnikov, širjenje Linux-a in Power arhitekture.

Kot običajno je sporočilo za javnost precej jedrnato in polno visokoletečih besed, ki ne bi mogle biti bolj splošne... Zato vsem zainteresiranim toplo priporočam branje originalnega poročila, ki si ga lahko na zahtevek zastonj pretočite iz domače strani skupine Petrov.