Poljska umaknila patente iz dnevnega reda

Sergio

22. dec 2004 ob 10:46:38

Včeraj je Poljska rešila dan - malim evropskim programerskim hišam, posameznikom in prostim programerjem je do nadaljnega omogočila preživetje.

Na zasedanje kmetijskih ministrov je prišel podsekretar poljskega ministrstva za znanost in informacijsko družbo, ter zahteval umik glasovanja o direktivi z dnevnega reda. Tega naj ne bi storili poljski diplomati v Bruslju, saj so bili pritiski lobijev nanje premočni.

Tako se je vsaj začasno pridobilo več časa, da se začnejo vpletene strani razumno pogovarjati o problemu in ga poskušajo rešit. Vedeti pa je treba, da se je zaenkrat le preložilo glasovanje in nič drugega. Če se nihče ne bo upal oporekati in bodo multinacionalke s taktiko grobe sile zadevo gnale naprej, bo direktiva potrjena v začetku 2005.

Zdaj ima ministrstvo za gospodarstvo nekaj časa, da pripravi novo slovensko stališče, ki bo dostojno zastopalo interese tistih, ki se jih direktiva najbolj dotika - tako v gospodarstvu kot v neprofitnem sektorju. Upati je, da bo nova politična oblast uspela zbrati dovolj poguma, da se loti te pomembne teme na način kakršnega si zasluži v informacijski družbi in dokazala, da je resno mislila, ko je govorila, da kljub ukinitvi ministrstva to še ni konec informacijske družbe, e-participarne-demokracije in transparentnega oblikovanja stališč.

Linuxdaddy je posredoval link na poročanje Radio Slovenija Realplayer; minuta 9:00 do 10:30 (izjava Franca Buta je, da Slovenija direktivo podpira).